Microbeton vloeren

microbeton vloeren
microbeton afwerking in natte ruimte

Microbeton vloeren zijn naadloze en zeer decoratieve vloeren met een wat minimalistische of rustigere uitstraling voor o.a.:microbeton

 • Woonhuis; woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, werkkamer, toilet, hobbykamer, kinderkamer.
 • Bedrijfsruimte; winkel, showroom, kantoor, productie ruimte.

In tegenstelling tot gietvloeren zijn microbeton vloeren spannend om te zien, DE VLOER LEEFT en heeft weinig last van doffe of juist glansplek vorming en black-heel mark. (de beruchte zwarte streepjes)

Microbeton vloeren kunnen op vrijwel elke solide ondergrond worden aangebracht, zelfs over bestaande tegelvloeren (mits de tegels vast zitten) zowel binnenshuis als buitenshuis,  bij een cementdek vloer is het belangrijk dat de vloer minimaal 28 dagen oud is.

Microbeton vloeren geven een totale ophoging van uw bestaande vloer van globaal 4 mm. dus vaak is het inkorten van deuren niet nodig, drempelvrij wonen is een van de grote voordelen van microbeton vloeren.

Microbeton vloeren kunnen ook over erg ongelijke vloeren worden aangebracht, heeft u een holle of juist bolle vloer, dan is deze na het aanbrengen van microbeton nog steeds hol of bol. Natuurlijk kunnen vloeren met Deco-egal geëgaliseerd worden, maar soms moet het karakter van een vloer niet veranderen.

Het aanleggen van microbeton vloeren neemt door de bank zo’n 4-5 dagen in beslag, na oplevering mag je de vloer gelijk gebruiken, maar de 1ste week moet er wel wat voorzichtig met de vloer worden omgesprongen; dwz. niet met schoenen met grof profiel of met vervuilde schoenen op de vloer lopen, vloer bij nat worden, even droog maken. Natuurlijk is dit voor een winkel lastig, daarom worden er bij winkels of showrooms andere topcoatings gebruikt en wordt de vloer meestal op vrijdag namiddag afgelakt, zodat deze tot minimaal maandags kan doorharden.

Microbeton vloeren zijn onderhouds arm; door de afwerking met PU zijn de vloeren bestand tegen de meeste reinigings middelen, zelfs tegen een hogedrukspuit of een schrobmachine. Door het naadloze karakter van microbeton vloeren zijn deze dus ook zeer hygiënisch.

Microbeton vloeren vervelen niet gauw, maar mocht je na een aantal jaar op de kleur en textuur zijn uitgekeken is het vrij eenvoudig de vloer een keer over te “smeren” met een andere kleur microbeton of juist een keer met microcement voor een duidelijk andere uitstraling.

Het aanleggen of laten aanleggen van microbeton vloeren stelt een aantal eisen aan de ondergrond en aan de ruimte en heeft een duidelijke werkvolgorde:
 • ondergrond moet droog en draagkrachtig zijn, dwz geen losse delen, scheuren (klein scheurtje is vaak geen probleem) Vloer eigen dilataties dienen te worden gerespecteerd, bij beweeglijke vloeren Deco-flex met glasvlies mat toepassen.
 • ondergrond moet vrij zijn van vervuiling, evt.  lijmresten van vloerbedekking zijn geen probleem maar olie of vet vervuiling moet worden verwijderd, evt. verf opruwen en losse delen wegsteken.
 • bij niet nieuwe vloeren kan het raadzaam zijn de vloer eerst een keer aan te zuren (reinigingszuur op ecologische basis) goed te spoelen en te laten drogen.
 • altijd vloeren voorbehandelen met hechting promotor (HP1) bij sterk zuigende ondergrond verdund toepassen100-200% verdunnen, Anhydriet vloeren 2 x voorbehandelen met hechting promotor.
 • altijd minimaal 2-3 mm Decobase (microbeton grof) aanbrengen in 1-2 applicaties, voldoende laten doordrogen en evt. een keer tussenschuren, korrel 16-40
 • bij afwerking met microbeton binnen 36 uur kan direct over de Decobase laag worden gewerkt, met een langere tussentijd is het zinvol een laag verdunde hechting promotor aan te brengen.
 • afwerken met microbeton (fijn) in 2 lagen waarbij de 1ste laag met korte spaanslagen dient te worden gezet, globale laagdikte per arbeidsgang 1 mm.  Nat in nat geeft een erg rustig patroon, nat op droog geeft wat meer tekening.
 • na voldoende doordrogen, microbeton vloer moet egaal van kleur zijn, schuren met korrel 80 en vervolgens 120, bij voorkeur met een vloerschuurmachine.
 • evt. hydrofoberen van de vloer.
 • aflakken met PU 2 komponenten lak in 2 arbeidsgangen.
 • temperatuur van de ruimte moet globaal rond de 15graden Celsius liggen tot maximaal 35 graden.
 • ruimte moet tijdens verwerking goed kunnen worden geventileerd, vanwege egale droging (geen damp of gasvorming, geurbelasting) evt. ventilator gebruiken.
 • na aflakken mag de vloer gedurende 1 week niet duurzaam nat zijn, dwz. de vloer mag nat worden maar moet worden gedroogd.
 • Voor zwaar belaste vloeren kan de vloer worden afgewerkt met een speciale (en zeer snelle) coating.